Přihlášení

Nejnovější foto

RCEV

Kdy a kde nás najdete?

Pokud počasí dovolí - na letišti „Na Fialové louce“, pravidelně každou sobotu a neděli v odpoledních hodinách, nepravidelně pak rovněž v pracovní dny odpoledne.

Valašská termika 2009- 1. Závod, 25.4.2009

Tak nám soutěžní sezóna 2009 začíná.

Na první závod Valašské termiky 2009 jsme vyrazili ve složení R. Barč, F. Odehnal, I. Kurečka, L. Kristián a J. Osoba.
Na letišti v Janové se nás sešlo asi čtyřicet soutěžících. Pořadatelé se nakonec rozhodli, že čtyřstovky a stříďáky budou létat zvlášť, každý ve své skupině. Nicméně porovnat dosahované výšky můžu a tak píšu, že v kategorii oběžek létali do velkých výšek prakticky všichni, v plechovkách ovšem byly značné rozdíly.
Třeba Radek Sohr dosahoval se čtyřstovkou minimálně stejnou výšku jako většina stříďáků. Je neskutečný rozdíl mezi dokonale odladěnou plechovkou a běžným modelem, to ale asi každý ví.
Dvě třetiny soutěžících zvolilo pohon motorem třídy 400 a jedna třetina střídavé motory.
Potřebnost zavedení přepočítávání výsledků se projevila v plné síle, některé rundy byly dole za pět minut, jindy se pracně shazovalo ještě dlouho po pracovním čase a je úplně jedno jaký pohon modelu byl použit.
Čtyřikrát za 1000 bodů nalétali dva borci, ve čtyřstovkách Radek Sohr a v oběžkách Ivan Havlík. Vyhráli zcela po zásluze a je potřeba před jejich výkonem smeknout. O druhém místě v oběžkách rozhodnul „škrtací“ let. Třikrát za 1000 bodů nalétali dva piloti a já byl ten šťastnější s lepším čtvrtým letem.
Po celou soutěž panovalo krásné počasí, nezaznamenal jsem ani náznak jakýchkoliv problémů a vše klapalo, jak se na už zkušené pořadatele patří. Jako již mnohokrát musím pochválit bufet, který asi na letištích kde jsem byl nemá obdoby. Klobásy i pivo jsou vynikající, jen kvůli nim se vyplatí vyrazit na výlet.
Výsledková listina bude doplněna ihned po dodání pořadateli.

Zde je několik fotek.

Pro lmk.polanka Radim Barč

Leteckomodelářský klub Polanka