Přihlášení

Nejnovější foto

RCEV

Kdy a kde nás najdete?

Pokud počasí dovolí - na letišti „Na Fialové louce“, pravidelně každou sobotu a neděli v odpoledních hodinách, nepravidelně pak rovněž v pracovní dny odpoledne.

RCEV Hranice, 6.6.2015

Modrá obloha bez mráčku, vánek do 3 m/s a horko nás přivítalo na Hranické soutěži malých výškoměrů RCEV. Po našem příjezdu už pořadatelský tým jen dokončoval přípravy a po několika zkušebních letech jsme zváni na před soutěžní brífink, kde se dozvídáme vytyčení letového koridoru, počet letových kol a nakonec dostáváme rozpis letů.

Do prvního kola zbývají vteřiny, nervozita stoupá, zazní gong a jde se na to. Vypínací výšky jsou různé,
každopádně pohoda z ranních testovacích skoků je pryč a bojuje se o každý metr.

Registruju staronové tváře a taky některé modely vidím poprvé, snad se řady pilotů rozšíří, aby nás vždy bylo alespoň patnáct. Na sousedním dospělém letišti probíhá čilý provoz, takže přísně dodržujeme vytyčený letový prostor.

Od prvních kol se v popředí usadili pánové Slezák, Prašivka a Kristian. Velmi dobře se vyrovnali s panujícími, nelehkými podmínkami a sázeli tam jeden dobrý výsledek za druhým. Od čtvrtého kola začal ztrácet Míra Prašivka a na čelo už se zpátky nedotáhnul. Opět bylo k vidění mnoho opakovacích letů. A ne proto, že by vypínací výšky byly přehnaně optimistické, ale proto, že jste byli z 200 metrů dole za tři minuty. V panujících podmínkách se těžko odhaduje vypínací výška a tak byly k vidění i úlety k 240 metrům.

Zajímavou vložku nám předvedl Honza Honěk, během stoupání se z jeho modelu zakouřilo. Zaklel něco o spáleném motoru a pokračoval v klouzavém letu. Po chvilce se zakouřilo více a i klení bylo intenzivnější, neřízený model se střemhlav řítil k zemi. Následovala rána do tvrdé ornice, chvíli nic, a pak regulérní požár modelu. Než Honza k modelu doběhl, shořela celá gondola, přijímač, regl a části křídel. Motor se ztratil během intenzivního hašení. Na fotkách je vše vidět.

Vše začalo kolem půl desáté a v půl druhé nervózně přešlapujeme a očekáváme výsledky. Blíží se pařížské finále s Luckou a tak dřívější konec nikomu nevadí.

Polanka opět vystrkuje drápy, první místo obsazuje Libor Kristian a druhý končí Petr Slezák! Třetí místo obsadil Lubomír Sedlář. Gratuluji pánové!!!

Další krásná a nelehká soutěž je za námi, děkujeme pořadatelům a těšíme se další setkání.

Celkové výsledky. (Až budou k dispozici)

Fotky ze soutěže.

Leteckomodelářský klub Polanka